Spänning på hög nivå

VILKEN SKA MAN GISSA PÅ? =)

Vilka sjukdomar kan ge trötthet?


Här är en lista över de vanligaste och viktigaste sjukdomarna som kan visa sig som trötthet:

 • Blodbrist är en vanlig orsak till trötthet. Blodbrist på grund brist på järn ses ofta hos menstruerande kvinnor. Menstruationen gör att man varje månad förlorar blod och därmed järn, varför behovet av järn i kosten ökar. Andra orsaker till järnbrist är graviditet, järnfattig kost, tarmssjukdomar som ger ett generellt nedsatt näringsupptag i tarmen, till exempel glutenintolerans (celiaki) eller Crohns sjukdom. Järnbrist utan någon förklaring ska alltid undersökas av läkare, eftersom orsaken kan vara små sår i tarmen på grund av polyper eller cancer. Blodbristen kan också bero på brist på folsyra eller vitamin B12.

Infektioner kan ge trötthet. Det är helt normalt att man är trött om man drabbats av en infektionssjukdom. Efter att ha haft influensa är man ofta trött ett par veckor. Några sjukdomar märker man kanske inte så mycket av utöver själva tröttheten. Några av dem är :

 • Körtelfeber (mononukleos) 

 • Borrelia - en sjukdom som man kan få efter fästingbett.

 • HIV 

 • Depressioner kan visa sig som trötthet. Det är vanligt att man känner sig trött om man går igenom en känslomässigt hård period i sitt liv.

 • Det kan vara en del av en sorg- eller krisreaktion.

 • Man skall speciellt lägga märke till om tröttheten alltid kommer om vintern, eftersom det kan vara tecken på vinterdepression, som man idag kan behandla effektivt.
 • Cancer. De flesta cancerformer gör att man blir trött. Därför är det viktigt att man söker läkare om man under en period upplever trötthet som man inte kan hitta någon förklaring till. Cancer följs ofta av aptitlöshet och viktnedgång.

 • Störningar i ämnesomsättningen. Vid för låg ämnesomsättning kan behovet av extra sömn ofta vara mycket uttalat. Om man tror att man har för låg ämnesomsättning är det viktigt att bli undersökt av en läkare, eftersom det finns bra, effektiv medicin mot sjukdomen. För hög ämnesomsättning kan paradoxalt nog också visa sig som trötthet. Man kan då inte få ro att sova, pulsen är ofta hög och man känner sig innerst inne trött och håglös. Här finns också goda behandlingsmöjligheter.

 • Diabetes kan också visa sig som trötthet. Diabetes ska diagnostiseras och behandlas för att inte förvärras. Diagnosen kan ställas med hjälp av ett blodprov och behandlingen kan anpassas så att förändringarna i ens liv blir så små som möjligt. Diabetes ger också andra symptom - man blir törstig och behöver kissa ofta.

 • Utöver de ovanstående finns det en lång rad tillstånd som också karaktäriseras av trötthet. Bland annat kroniskt trötthetssyndrom, som är ett tillstånd med oförklarlig, uttalad trötthet. Det finns inget test som med säkerhet kan fastslå om man lider av kroniskt trötthetssyndrom. Principen idag är att det är en så kallad uteslutningsdiagnos, vilket betyder att man kan ge den när man uteslutit alla andra orsaker.


Kommentarer
Postat av: åbbe

vill du göra ett blodsocker test för att kolla att du inte har diabetes, kan du komma hem till sjukstugan hos åbergs.

2008-09-24 @ 22:12:41
Postat av: Emmy

asså vad hände med detta inlägg så sjut användbart för omvärlden! jag skojjar inte!

2008-09-25 @ 19:31:08
URL: http://tymme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0