Helt skruvad diskussion

Helt utpumpad. Nä, men nyligen fördes en het diskussion är hemma.
jag vet att det är aslångt, men det är nu Mille briljerar ;-)

Det var någon insändare i Norran för några dagar sen om en tant som skrivit in och klagat på kvinnor som inte duschar naken innan de badar. Detta togs upp och min mor och morfar började att prata. Sedan la jag mig i och sa att det troligtvis var muslimer (typ?) som inte får visa hud pga sin religion.

Då började dom alltså påpeka att man faktiskt acceptera de seder och regler som finns här i Sverige och att dom antingen gör som våra seder och regler säger annars får dom allt undvika att bada helt enkelt.
 
Självklart höll jag inte med på den punkten att dom måste följa just en sån där regel. Samma sak anser jag är kring det här med att bära slöja. Enligt mig är det självklart att man som invandrare/flykting ska få möjligheten att bära det om man själv vill. Jag tycker inte att vi ska tvinga dem att följa alla de regler och normer som vi "vanliga svenskar" har.

För tänk dig själv in i situation att man mot förmodan nu kanske flyr till ett muslimskt land.
Då vill vi (förhoppningsvis) leva i ett samhälle där det råder religionsfrihet och kunna göra det som vi brukar i den mån det går. Till exempel så vill väl kvinnorna kunna gå ut på stan, utan att bära slöja, och ha de kläder denne person vill ha? Man vill väl inte ta alla de seder som finns där och acceptera att bli slagen och förtryckt?

Och jag vet, "ofta muslimerna låter en göra vad man vill, så varför ska då vi göra det?".
Men gäller det inte då att vi som lever i det svenska samhället fungerar som ett föredöme för omvärlden?
Är det inte någons ansvar att börja verka för ett tolerant samhälle som gynnar alla parter? Näe, det verkar inte så, eftersom vissa verkar gå i tron om att det är vi svenskar som ska bestämma hur det ska vara, och att alla ska följa det vi bestämmer.

Då kan man ju också ställa sig frågan; vem fan räknas som svensk då?
Är det vita som är födda i Sverige eller bara vita i allmänhet, är det kristna eller är det dem med störst kunskap kring det svenska språket och historia som klassas som svensk?
Jag tror det är otroligt svårt att med rättighet kunna kalla sig för mer svensk än någon annan. Jag är väl lika mycket svensk som en mörkhyad som är född i Sverige och som har lika stor kunskap som dett alandet som jag?

Om man inte håller med kring den punkten så måste jag säga att det låter som de tankar man hade för över 100 år sedan, där man noggrant höll reda på vilka som var "svenskar" och hur deras släkt såg ut. Rasblanding var något viktigt att undvika och det fanns institut som arbetade för att hålla reda på det. Att inte tillråta religionsfrihet på sådan här låg nivå (ursäkta ordvalet) är enligt mig som att backa utvecklingen en aning.

Så avslutningsvis kan jag säga att det är fel av oss i det svenska samhället att kräva att flyktingar och invandrare som har lämnat förtrycket och de lagar som excisterade i deras land för att komma till ett nytt land med liknande syn.
Kvinnor ska kunna bada på allmänna badhus och besöka offentliga platser, men ändå kunna följa de regler som deras religion säger, så länge det inte direkt skadar andra. Då syftar jag på kvinnoförtryck, våld i hemmet osv, som är oacceptabelt.
Att ens orka fokusera på något så bagatellt som att kvinnor badar i kläder visar bara på vilken nivå man som tant kan sjunka.

Fan, take a chill pill.
Tack.

Kommentarer
Postat av: Anonym

du borde skriva en insändare

2009-04-11 @ 16:20:13
URL: http://christianhjelte.blogg.se/
Postat av: Emmy

så brutalt sant!! gör en insändare nuas!!

2009-04-19 @ 16:33:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0