Att propagera ätstörningar?

 
 
Att träna är bra.
Absolut. Men att tappa fotfästet kring träning är bland det värsta som finns och det är vad som händer pojkar och flickor, män och kvinnor hela tiden. För det är sån skör tråd från att "vilja vara nyttig" till att bli besatt av något. Människor fastnar i ett helvete som är så mörkt att det kan kännas som att livet inte är värt att leva längre för man orkar inte ha den där djävulen i sitt huvud som styr hela ens liv.
 
Jag vet inte om det beror på att jag tidigare har kämpat med ätstörningar men bilden ni ser ovan provocerar mig som fan. Denna affisch är uppsatt på gymmet jag tränar på, både i skåpen och på toalettdörren och varje gång jag ser den vill jag slita ned den och elda upp den. Varför? Jo, på grund av det budskap som denna reklamaffish sänder ut som jag nu ska redogöra för er: 

1. Rubriken. 
"Rent samvete - inga kalorier - inget socker". Jag tror att man som anorektiker/bulimiker eller ej kan tolka denna rubriken på samma sätt. Det är att du har rätten till ett rent samvete om du inte får i dig några kalorier. För det är så jag tolkar den texten. Motsatsen till rent är smutsig - så det betyder alltså att om jag dricker något med kalorier eller socker i sig är jag smutsig? Betyder det att kalorier och socker är något smutsigt som inte kroppen behöver?

2. Underrubrik 1
"Drycken innehåller inga kalorier och är därför idealisk i samband med en kontrollerad dagskost". Så alltså, om jag förstår det rätt, för att jag ska ha en kontrollerad dagskost så är idealet att dricka något utan kalorier? Vet ni vad jag personligen läser som en föredetta anorektiker. Jag läser den meningen så här: Vill du vara smal så ät inga kalorier alls helst för då tappar du kontrollen och kommer bli tjock. 

Kanske någon där ute himlar med ögonen och tänker att jag måste överdriva men jag svär att det är precis så jag läser den. Kanske någon annan av er också gör det? 16-åriga jag hade då absolut läst den så. Nu är jag stark nog att hindra dessa orden från att sätta sig men tänk dom som inte har det så? Tänk dom som lämnar

3. Underrubrik 2
"Drick den med gott samvete - både till vardags och till träningen". Där har vi fortfarande det där med gott samvete. Ännu en påtryckning på att jag som faktiskt dricker mjölk varje dag, läsk en fredagkväll, ett glas oboy då och då borde ha dåligt samvete. Det enda jag kan dricka för att ha rätten till ett gott samvete är denna drycken eller vatten antar jag?  

3. Highlightsen
"0 kalorier" och "0 socker" som står med orange bakgrund. Behöver jag ens analysera det vidare än att säga att det är ganska tydligt vad denna reklamaffisch vill säga till mig? Så vad vill jag egentligen få sagt med detta inlägg? Förutom det uppenbara i att denna affishen propagerar för ätstörningar (medvetet eller omedvetet) så vill jag också uppmana er till att vara på alerten och analytiska i det samhället vi lever vid. Vad sänder jag som individ ut för signaler till min omgivning? Vilka budskap ger jag till mina bloggläsare, följare på instagram eller vänner på Facebook? Sänder jag ett budskap om ett hälsosamt liv eller har jag gått över gränsen där jag riskerar att sända ut tankar/idéer som kan resultera i ätstörningar?

Jag tror att många av oss är så uppe i det samhället vi lever i just nu att vi inte har stannat upp och analyserat oss själva. Så det är väl det jag hoppas att ni gör när ni läst klart detta inlägget. :-)

Puss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0