Miley Cyrus är inte en hora

Den senaste tiden har sångerskan Miley Cyrus varit ett populärt samtalsämne. Just nu är hon aktuell med flera hitsinglar och ett album som släpps i dagarna. Hon är också ett populärt samtalsämne utifrån ett framträdande som hon gjorde på VMA:s som är en musikgala i USA och som anordnas av kanalen MTV. Hon uppträder då bland annat med Robin Thicke i hans låt ”Blurred lines”.

Det har blivit mycket skriverier om hur opassande Miley är som i framträdandet har ett stort ”skumgummi-finger” mellan sina ben och att hon står framåtlutad samtidigt som Robin Thicke står bakom och juckar mot henne. Hon kallas nu för en hora, white trash och vidrig för att bara nämna några exempel. Det intressanta i detta är att samtidigt som hon är en hora som gör sex-moves med skumgummi-fingret så nämns det inte ett ord om Robin Thicke. Det är som att han inte ens har varit med i framträdandet. Hur kommer det sig?

Jo, för idag är det inte okej för en kvinna att göra sexuella gester över huvud taget. Men det är okej för en man att stå bakom och gestikulera som att de tillsammans utöver sex. Det är även okej för en man att sjunga delar ur en låt som har meningar som; ”I'll give you something big enough to tear your ass in two” och "do it like it hurt",  i sig. Det är okej för män att i allmänhet sjunga om hur de ska ligga med den och den och göra si och så utan att samhället i stort låter det passera.

Mileys framträdande på VMA:s har blivit anmält av privatpersoner för det är heller inte okej för en kvinna att göra ”sexuella framträdanden” i provokativa kläder. I detta fall tycker någon att hennes så kallade hudfärgade outfit är för mycket och det låter väldigt likt snacket om att om en kvinna bär för utmanande så får hon skylla sig själv ifall hon skulle bli våldtagen. Jag kan absolut förstå att det ska finnas en gräns och att man kanske inte ska vara spritt spångande naken i ett liveframträdande men var hon det? Nej. Och att antyda att en människa förtjänar att piskas (bland annat) på grund av de kläder hon använder, eller snarare de färger på kläderna är väl inte annat än helt sjukt? 

Miley Cyrus har  också blivit kritiserad för sin senaste musikvideo Wrecking Ball. Där syns hon sittandes naken (dock på ett sådant sätt att man varken ser hennes könsorgan eller bröstvårtor) och hon sjunger om en förlorad kärlek. I detta sammanhang blir hon även kallad hora vilket är konstigt för jag kan inte mig minnas att killarna i musikvideon Sexy and I know it blev kallad det? Även fast man i den videon blir inzoomade på ett skumpande skrev iklädd tighta kalsonger. Där var det roligt, något man skrattade åt och något som var helt ok. Så vad är i videon är det som gör att hon förtjänar att bli kallad hora? Ingenting. 

Detta är skillnader som i hög grad existerar i vårt samhälle. En kvinna blir kallad hora när det är väldigt tydligt att hon gör något som definierar ordet hora. En man blir aldrig det. Därför tycker jag att något som är viktigt att ta med sig från detta inlägg är att det som jag har nu skrivit kräver inte att man är värsta påläst inom feminism och jämställdhet. Det kräver inte att man brinner för detta ämne som kända bloggare som Hanapee. Det kräver inte att man är en höjdare på att analysera. Det enda som krävs är ett sunt förnuft.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kloka ord :)

Mamma o Pappa

2013-09-20 @ 21:30:54
Postat av: Anonym

Sant!!

2013-09-20 @ 21:45:31
Postat av: Soffe

Så välskrivet! Rent och riktigt, tack som fan!

2013-09-20 @ 22:52:31
URL: http://norran.se/reseledaren
Postat av: Karro

Bra!!! Så himla vettigt och sant och rimligt. Så sjukt att man faktiskt behöver bli påmind om sånt här, att samhället lärt oss att tjejer är horor och killar coola, för att hårddra det. Så jättebra skrivet!

2013-09-21 @ 08:53:40
Postat av: O

Grymt Mille!

2013-09-21 @ 13:51:59
Postat av: Miken

Jättebra skrivet macke!! Håller med dig till 100%!

2013-09-23 @ 20:22:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0