Rasism IRL

Av den enkla anledningen att jag är vit så drabbas/uppmärksammar/förstår jag inte när rasistiska handlingar görs i samma utsträckning som drabbade gör. Även om jag idag, 24 år gammal har lärt mig mycket och "ser" allt lite tydligare så finns det fortfarande en lång väg att gå.

En lång väg att gå finns det tydligen för vissa andra också. Igår jobbade jag som vanligt med att lasta in varor när det kommer fram en vit man i 60-årsåldern. Fattar först inte att han pratar med mig men han säger då "den där pojken borde inte få köpa chips" och pekar på en (cirka) sju år gammal pojke som håller i en sourcream-påse. "Öööh, jaså?" var mitt svar för jag förstod verkligen ingenting. Då säger den här mannen skrockande till mig "dom där uteliggarna som tigger verkar inte ha det så dåligt om dom har råd att köpa mat. Eller hur? Höhöhöhö".

Mannen antar jag syftar på att det sitter en eller två tiggare utanför köpcentrumen här i Skellefteå. Jag antar att han har studerat och memorerat deras ansikten eftersom han senare kan peka ut dom i en matvarubutik? Eller kan det vara så hemskt att han tycker att dessa MÄNNISKOR, på grund av sitt yttre, på grund av deras färg på huden eller deras klädsel "borde typ vara" en av dom som tigger på gatan? 

Då jag stod och jobbade så vet jag inte hur jag får reagera på mannens påstående. Jag ville av hela mitt hjärta säga emot och säga att det är inte okej det du säger. Att hans rasistiska, omänskliga tankar kan du faktiskt hålla för dig själv för jag är inte intresserad att veta vad du tycker. Jag hade velat fråga hur du som cirka 60-årig man har mage att se ned på andra människor, varav inte en utan två stycken av dom var barn i sjuårsåldern.

Nu gjorde jag inte det. Det enda jag gjorde var att gå därifrån och låtsas som att jag inte hörde vad han sa. Det som gnager mig är att jag passivt stod där utan att göra något. Det är något som många andra också gör. Vi säger inte till när något är fel. När någon människa hånar, förtrycker och diskriminerar så står vi bara där tysta och ser på. Vi står inte upp för orättvisor. Det måste fan ta ett slut.

Vad tror denna vita mannen att de PÅSTÅDDA tiggarna gör med pengarna då? Det är väl ändå BRA om pengarna de tigger ihop faktiskt går till mat och inget annat? Eller hade det varit mer okej om dessa PÅSTÅDDA tiggare hade stulit grejer? Det är så mycket hos den där mannen som är fel och det är tragiskt att vissa människor aldrig verkar lära sig saker, växa som människor och inte lär sig att se bortom färgen på människors hud, klädstilar som människor har eller liknande.

Jag blir så jävla less på detta hat som finns bland människor. Tiggare (som det inte ens är säkert att dessa människor var) lever på samhällets botten och istället för att se problemet hos just dessa kan man kolla i större perspektiv. Varför måste de tigga? Kan det kanske vara så att hela samhällsstrukturen i vår värld som gör att vissa människor inte ser någon annan utväg än att be andra människo om ekonomisk hjälpr? 

Kan du inte svara på det, 60-åriga vita mannen?

Kommentarer
Postat av: Soffan

Bra skrivet Macke! Du skulle sagt något..pissat tillbaka på honom. Vi måste alla ta ansvar när världen håller på att bli så fel:(

2014-07-17 @ 10:05:18
URL: http://nattstad.se/sofiahed

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0